Eerste Medical Yoga Retreat in Portugal, een verslag!

De eerste Medical yoga health retreat in Cascais, Portugal (mei – juni 2016)

IMG_7259

… Is een feit ! Een mijlpaal…

En wat een belevenis !

Eerlijk gezegd moet ik in alle stilte toegeven dat het voor mij niet echt een retraite was . Ik heb letterlijk de benen van onder mijn lijf gelopen van 6u ’s morgens tot 23u ‘s avonds .

Het was natuurlijk de allereerste keer dat ik in het buitenland ( nu in Portugal – meestal in Domburg ) een retreat organiseerde . De allereerste keer zo lang (nu een week – meestal is dat maximaal 3 dagen ) en de allereerste keer met zoveel deelnemers ( nu 16 – normaal 12 ).

Maar wat een ervaring ! En wat een prachtige groep mensen !

Van begin tot einde was ik gezegend met een prachtig team van mooie vriendinnen: de prachtige yoga teacher Silvia Stojanovic, die mijn eigen yoga lerares is te Portugal en meer doet dan alleen maar yoga doceren, ze is als mijn twin-soulsister .

Jutta Retreat__Casa Vela_161

Mijn sympathieke vriendinnen, Camila Balbi en Valentina Crocco die heerlijke vegetarische maaltijden bereidden.

Eigenlijk zijn wij met ons team een allegaartje van nationaliteiten, die ons hart verloren hebben aan het heerlijke energierijke Cascais. Silvia is een Duitse, Valentina Italiaanse , Camila Braziliaanse en ik …. ben van “Belgie Boven” !!

Jutta Retreat__SUP Yoga_001

Maar ook de groep was prachtig ! Stuk voor stuk bloemen van mensen.

En ook al was niet alles meteen perfect (dat kan ook niet de eerste keer denk ik als je mild bent voor jezelf ) , toch zat de sfeer goed en heeft het hele team alles gegeven  wat het in zich had . Het was bovendien op vele vlakken zeer goede leerschool.

Liefde, warmte en licht … Dat zijn de toverwoorden van de Yoga retreat Cascais waar ik terecht fier op ben en het concept van de retreat  ( yoga , gezonde detox keuken, anti-aging behandelingen ) is hopelijk de eerste in rij van vele volgende ….

Ook de behandelingen , waarvoor ik zelf verantwoordelijk was , werden gesmaakt. Het plan rond schoonheidsbehandelingen daarentegen, die de mensen optioneel konden boeken, viel wel een beetje in duigen omdat ik niet meteen het toonbeeld was van het bekomen resultaat. Ik leg uit ;-)…

Toen ik de avond voor mijn vertrek naar Lissabon, een patiënte esthetisch behandeld had voor een mooiere huid en stralende teint , bleef er nog een halve ampule product over . Aangezien ik heel secuur ben op de geldigheidsduur van een geopende ampule, trakteerde ik mezelf op een paar eigenhandig gezette injecties in mijn aangezicht.

In het aanblik van de spiegel, moest ik vaststellen dat ik mezelf door de snelle handeling een blauw plekje had geprikt. Oh heel licht dacht ik, een klein adertje geraakt .

Toen de yoga retreat van start ging op zondag 29 mei om 14u, zat ik daar aan tafel mijn uitleg te doen over het prachtige natuurlijk effect van de vitamine en mineralen preparaten met een kanjer van een blauwe plek op mijn rechter jukbeen. Lap!

Iedereen afgeschrikt ! En terecht, want met een blauwe plek mag je niet meer zonnebaden tenzij met factor 50 , wat ik dan ook de hele week deed.

Een rimpelvrij gelaatje nu en weg blauwe plek maar iedereen daar opteerde dus voor een behandeling met biopunctuur en anti-aging. En gelijk hadden ze. Een bloeduitstorting kan je immers nooit 100% voorkomen.

Jutta Retreat__Casa Vela_069

De SUP yoga op het einde van de yoga week ( Standing Up Paddle) was het hoogtepunt en eigenlijk de apotheose van de gedurende de week reeds eigengemaakte asana’s.

Je gaat met een surfplank de zee in, op je knieën ( of wie het heldhaftig aandurft : staande) peddelen tot aan een boei en dan lieten alle surfboards zich vastmaken aan één grote board. Voor de meesten een ervaring om nooit meer te vergeten. Het gevoel dat je hebt als je in shavasana dobbert ( lijkhouding of ontspannen pose op het eind van de sup yoga sessie ) met de zon op je gelaat , het geluid van het kabbelende water en een licht zeebriesje … is onbeschrijfelijk. Vermoeiende sessie maar zelfs beginners deden vlotjes mee.

Jutta Retreat__SUP Yoga_239

De week was veel te snel om en zaterdagochtend 4 juni was alweer de laatste dag .

Er was geen ochtend yoga sessie voorzien, maar de avond ervoor vroeg ik spontaan, totaal niet vermoedend,  of er nog wel interesse zou zijn om yoga te doen en iedereen was laaiend enthousiast tot mijn volle verbazing. Nou had ik me in nesten gewerkt 😉 Ik had weer eens iets voorgesteld . Ik wilde helemaal niet na de “Grote Silvia “ yoga les geven …

Maar hey … ik had per slot van rekening niet voor niets mijn basis hatha yoga opleiding net afgerond een paar weken ervoor . Ik zou ervoor gaan!

De dag erna was iedereen geconcentreerd aanwezig.

Op het strand van Cascais , met uitzicht op de baai, dat er vredig bij lag om 7 u ‘s morgens , gaf ik mijn eerste Engels / Frans/ Nederlands gesproken yoga les te Portugal .

Tweede mijlpaal. Check!

We kwamen tot het besluit na 1 week yoga op verschillende plaatsen te hebben beoefend, dat het strand mét handdoek ( dus geen yogamat ) het allerleukste was. Het zand werd immers gebruikt als provisoire “hulp tool” blok.

Een laatste foto van de groep in “prayerpose” en dan huiswaarts …

Iedereen blij en ik doodmoe maar super gelukkig! De vele bedankjes en mailtjes waren een zalving voor het “harde werk”.

En zoals iemand uit de groep zei :

“Deze heel speciale groep moeten we koesteren , want wij zullen altijd “de allereersten” blijven die ooit aan de “eerste yoga retreas Cascais “ ( met speciale besloten groep op Facebook) deelnamen.

Dank uit de grond van mijn hart voor jullie begrip , liefde en mooie harten .

Jutta Retreat__Casa Vela_251

Veel Liefs

Namasté,
Jutta

PS: Binnenkort vertrekken we opnieuw naar Cascais voor een Medical Yoga Retreat! Klik op de link om meer te weten!

About Yannick Fierens