Biopunctuur en Neuraaltherapie

Biopunctuur

Biopunctuur is een geneeswijze die bestaat uit het inspuiten van biologische producten op specifieke plaatsen. Meestal worden de injecties onderhuids of in de spieren gegeven. Veel gebruikte producten zijn bijvoorbeeld: arnica (valkruid), calendula (goudsbloem), chamomilla (kamille), enzovoort…

De natuurlijke ampullen bestaan veelal uit een cocktail van verschillende kruiden. Traumeel wordt gebruikt bij ontstekingen, acute pijn en sportletsels. Zeel kan aangewend worden bij chronische pijn en gewrichtspijnen.Engystol wordt gebruikt bij astma en bronchitis, Hormeel bij hormonale klachten. Zo bestaat er voor bijna elke klacht een specifiek hulpmiddel. De veiligheid van de patient wordt ten aller tijde gewaarborgd door de productkwaliteit van deze ampullen, die vervaardigd worden in Europa ( bv Baden-Baden te Duitsland) en voldoen aan de strenge wetgeving wat betreft kwaliteitscontrole.

Het gebruik van natuurlijke producten op verdunde basis betekent concreet dat de injecties niet zo snel werken als bv cortisone. Er zijn dan ook een een aantal sessies nodig voordat er verlichting optreedt. Anderzijds is het wel zo dat de reactie van het lichaam op het product zorgt voor een uiteindelijke genezing en niet tot onderdrukking van klachten bij het gebruik van ontstekingsremmers. Immers, dan is de kans groot dat de ontsteking en de pijn na afzienbare tijd terugkomen. Bij biopunctuur is dat niet het geval. Het lichaam zélf overwint de pijn en ontsteking.

Biopunctuur werkt vooral doordat de natuurlijke genezingsmechanismen begeleid worden of gestimuleerd.
De belangrijkste mechanismen zijn:

 • een verbeterde doorbloeding
 • een verhoogde weerstand
 • een onstekingsreactie opwekken om het genezingsproces terug op te starten.
 • drainage oftewel afvoer van opgestapelde toxines
 • reguleren van het zenuwstelsel

Mogelijke indicaties:

 1. allergieën : astma, hooikoorts
 2. sportletsels : spierscheur, peesontsteking , …
 3. acute en chronische ontstekingen allerlei aard ( van de luchtwegen, urinewegen, maag, blaas , darm, lever….)
 4. klierkoorts
 5. hoofdpijn en migraine
 6. eczeem, andere huidklachten
 7. nekklachten : na whiplash, door artrose, …
 8. rugklachten : discushernia, scoliosepijn, …

Neuraaltherapie

Neuraaltherapie is het therapeutisch gebruik van een lokaal anaestheticum, meestal Procaine. Het wordt ingespoten op specifieke plaatsen in het lichaam. De behandeling is erop gericht via het vergetatieve of onwillekeurige zenuwstelsel de regulatie in het lichaam te herstellen en blokkades op te heffen. Neuraaltherapie valt onder te verdelen in 2 categorieën:

1. Segmenttherapie: de neuraaltherapeutische behandeling begint in feite met de segmenttherapie. Dat wil zeggen dat getracht wordt om vanuit het segment (de plaats van de klacht en zijn omgeving) het verkeerd functioneren van de desbetreffende orgaansystemen terug in evenwicht te brengen. Dit gebeurt door injecties van procaine t.h.v. de plaats van de pijn of bv t.h.v. littekens. Dit kan eventueel gecombineerd worden met diepere injecties t.h.v. de uittredende zenuwuiteinden, of soms zelfs in de buurt van een bepaald ganglion (zenuwknoop).

2. Stoorveldtherapie: ook is het mogelijk dat stoorvelden, die buiten het aangedane segment gelegen zijn , verantwoordelijk zijn voor de klachten. Een injectie in dit stoorveld kan een seconden fenomeen opleveren. Dit houdt in dat de klachten na een injectie acuut verdwijnen. Dit is echter niet altijd het geval. Soms zijn er immers meerdere stoorvelden tegelijkertijd en moet er verder gezocht worden. De behandeling bestaat uit meerdere injecties op verschillende plaatsen. Het gunstig resultaat na een injectie kan van enkele uren tot enkele dagen aanblijven. Daarna kan de klacht terugkomen. Door herhaaldelijke behandelingen wordt de klachtenvrije periode steeds korter tot het uiteindelijk verdwijnen van de klacht.

Indicaties voor neuraaltherapie zijn dezelfde als voor biopunctuur, met inbegrip van postoperatieve littekens, keloids en ook in de tandheelkunde voor het ontstoren van stoorvelden in de mond.

Kinesiologie

Toegepaste Kinesiologie is een diagnostisch systeem waarbij met behulp van spiertesten een analyse kan gemaakt worden over bepaalde lichaamsfunctie daar spieren niet enkel in verbinding staan met bepaalde zenuwen maar ook een relatie onderhouden met allerlei andere systemen in het lichaam. Deze relaties tussen bepaalde spieren en bepaalde reflexpunten, de wervelkolom, het bekken, de ledematen, de schedel, de kaakgewrichten, etc …, maken dat de geteste spier afwijkend kan reageren op de geteste structuur.

Kinesiologie wordt tevens toegepast als onderzoeksmethode om na te gaan of mensen (energetisch) goed, slecht of neutraal reageren op fysieke of emotionele prikkels, zijnde bijvoorbeeld: voeding, klassieke of natuurlijke medicatie, voedingssupplementen en emoties.

Back-therapists

Bekijk de profielpagina van Dr. Jutta Borms.