2018 – Een nieuw begin!

Met deze blog wil ik iedereen bedanken die me gesteund heeft tijdens  een voorbije moeilijke periode, maar in het bijzonder de periode volgend op de verkoop van mijn geliefde ‘thuis’ begin 2017. Een zware verhuis in de zomer, de bewuste aankoop van een nieuw ’ tiny house’ met diens verbouwing en de start van een reeks lichamelijke problemen begin september 2017.

“Honesty en kindness” zijn kernwoorden waarmee ik me graag verbind en daarom wens ik in alle eerlijkheid mijn verhaal te delen met jullie, patiënten, sommigen die ik al 20 jaar lang  begeleid heb en die meer zijn geworden dan alleen maar een nummer in de wachtruimte.

 

Net dat zeer gepassioneerd bezig zijn met mijn job, gecombineerd met een grenzeloze empathie, werd een gevaarlijke cocktail.  Er ontstond een alsmaar groeiende workload in de praktijk:  het gaat immers niet enkel om patiënten zien en behandelen, ook een team leiden, website beheren, maandelijkse nieuwsbrief schrijven, zorgen dat je team tevreden is, alsook je patiënten, een praktijk onderhouden etc ….

In mijn huwelijk begonnen zich daardoor stilaan barsten te vertonen.

Achteraf gezien begrijp je waarom een relatie scheef groeit. Als teveel werkdruk en oplopende stress bij beiden de grootste pijlers worden in het huwelijk. Als je beiden (te) veel water in de wijn doet en de nasmaak hiervan onleefbaar wordt, is de balans ver zoek.

Men zegt soms dat van traumatische gebeurtenissen in iemands leven de top 4 bestaat uit scheiding, overlijden van een dierbaar persoon, verkoop van een huis en een verbouwing.

Alle 4 maakte ik mee op 1 jaar tijd en zoals ik steeds zei aan mijn patiënten: pas op, als je niet voor jezelf zorgt, betaal je vroeg of laat de prijs, ook al heb je die emoties of problemen jaren aan een stuk ergens onder een tapijt geveegd.

Toch is het daar en energetisch stapel je op. En op, en op.

Voor mij heeft er altijd maar één weg bestaan: dat is er één van niet opgeven, blijven doorgaan en positief kijken naar alles. Ook de uitdagingen, die op je pad komen.

In dat niet opgeven ging ik veel te ver. Mijn mentale kracht overstemde mijn lichamelijke grenzen. Ik wéét dat na regen zonneschijn komt – het leven is yin en yang, licht en donker en dat mijn gidsen altijd bij me zijn en helpen waar nodig.

Het drong stilaan tot me door dat mijn ziel onbewust deze chaos zélf gecreëerd had om te ‘groeien’ naar een hoger bewustzijn, maar als je niet echt wil zien of te nauw ziet en jezelf geen rust gunt, omdat je obsessief bezig bent met ‘ergens te geraken’, dan loopt het fout, ook al doe je nog zo je best.

Dan kan die tak die tekens meer en meer buigt, wel eens breken.

Toen alles bijna klaar was in mijn nieuwe huisje en ik niet kon geloven hoe ik dit allemaal had kunnen voor mekaar krijgen, brak ik. Lichamelijk, maar ook mentaal.

Ik geraakte heel snel in een klassiek medisch circuit omdat ik de kracht, en op dat moment het inzicht, niet vond om bewust na te denken over mijn reeds afgelegde weg en nog te begane pad.

Na een klassieke ingreep voor een ander lichamelijk probleem besefte ik dat chemische medicatie, angst van mijn omgeving en louter symptoomonderdrukking, niet de oplossing waren. Een volgende geplande ingreep zegde ik af. Mijn grenzen waren bereikt. Ik wilde vooral rust. Rust in mijn hoofd en rust in mijn lijf.

Ik zou een andere manier vinden, zoals ik al heel mijn leven op zoek gegaan was naar gezondere alternatieven. Op het ergste moment van vertwijfeling en machteloosheid, was het mijn collega Dr. Lien Eeckhaut die me ter hulp sprong en voorstelde me te behandelen met mijn eigen zo waardevolle methode van biopunctuur.

Hoe kon ik dat zelf vergeten ? Het wérkte …. ( uiteraard :)) Er kwam verandering. Al praktisch na de eerste injecties, klom ik uit de ravijn, maar besefte dat het deze keer niet met een rustreisje of buitenlandse retraite zou opgelost zijn.

Jaren had ik mensen begeleid met een burn – out en nu stond ik er zelf middenin.

In diezelfde periode kwam Dr. Aline De Pelsemaeker op mijn pad, als een geschenk uit de hemel (bleek later). Ze waagde de sprong naar additieve geneeskunde en we zouden mijn patiënten stap voor stap samen gaan begeleiden.

Ik moest helaas verstek geven want het lukte gewoon niet. Onder dagelijkse telefonische begeleiding deed zij het fantastisch.

Nu, 2,5 maand later, ben ik terecht fier dat ze me zo goed heeft vervangen en ik besef nu dat ik 2 waardige opvolgsters heb gevonden om voor onbepaalde tijd mijn patiënten te gaan opvangen en te groeien in de praktijk, waarbij ik vurig hoop maar wéét dat ze alle kansen zullen krijgen van mijn patiënten, die open genoeg zijn voor deze nieuwe situatie. Want ze verdienen echt alle kansen.

Ook mijn andere collega’s, waaronder Pien Savonije en Leslie Teysen, steunden me onvoorwaardelijk en ik bewonder hun doorzettingsvermogen tijdens de chaotische energie die er hing in de praktijk. Ik besef nu dat alle liefde die ik in mijn praktijk en patiënten gestoken heb, naar me terug kwam onder een bijzondere vorm.

Ik blijf de liefde voelen en het is hartverwarmend te weten dat mijn patiënten zoveel begrip tonen voor me. Het heeft een diepe onuitwisbare indruk op me nagelaten.

Eind augustus heb ik een vriend moeten afgeven die heel onverwachts gestorven is  door verdrinkingsdood.

In september stelde een collega van me uit het “alternatief “circuit, die amper een jaartje ouder is dan mij, bij zichzelf kanker vast en gaat op dit moment door een helse periode in haar leven. En ook al ken ik beide personen niet zo persoonlijk, toch word je plots geconfronteerd met de eindigheid van het leven.

Een intuitief gekozen Ayurvedische helingsreis helemaal alleen naar Gran Canaria in december, heeft me doen beseffen dat het leven waard is geleefd te worden. In Liefde, zonder angst en met kinderlijke blijdschap.

Ik wil een tijdlang alleen maar doen wat me gelukkig maakt en vooral wat me energie geeft. Energie verliezen kan ik me niet permitteren. Ik zal een poos geen medische consulten meer verzorgen, omdat ik al langer dan vandaag voelde dat dit met zeer veel energie ging lopen. Ik ga verder herstellen van alles wat hersteld dient te worden en mijn rugzak met duizenden geladen emoties gedurende de komende periode legen.

Op een liefdevolle manier naar mezelf.

Lief zijn voor mezelf, lachen, genieten van kleine dingen, van reizen, doen wat ik graag doe (yoga en hopelijk terug wat meer creatief bezig zijn met muziek en schilderen) en voor de rest niets doen, gewoon zijn.

Vermits ik nauw verbonden blijf met mijn oogappel “Back & White”, zullen jullie mij uiteraard nog veel zien in de praktijk. Ik heb beslist voorlopig enkel esthetische en anti-aging (dus preventie-) consulten te doen vanaf begin februari en daar zullen jullie snel meer van horen of lezen.

Bovendien ben ik zelf enorm geholpen geweest met Reiki, een Japanse helingstechniek, waarmee ik zelf aan de slag wil gaan. Ook het lezen van een boek over “emotioneel evenwicht”, leerde me veel en ik wil dit graag delen met jullie.

Maar daarover ook later meer.

Ik herstart de Easy and Gentle yoga op zondag, wat me heel blij maakt.

Daarnaast ben ik in alle stilte en rust in mijn klein huisje aan het meer, met mijn lieve dochter en 2 poezen, aan het schrijven aan een boek. Net omdat ik dan meer mensen kan aanspreken en inspireren. Een droom die ik al langer dan vandaag wilde waarmaken.

Ik wil vooral mensen inspireren. Inspireren hetzelfde te doen…

Te léven.

Te dromen.

Te genieten van elk dag.

We zijn veel meer dan onze gedachten en onze emoties.

Mijn taak als inspirator en healer, wil ik niet vervullen tussen vier muren, maar buitenkomen en mijn medische kennis en behandelingen integreren in medisch onderbouwde yoga-dagen , 3-daagsen of week retraites in binnen – en buitenland.

Het zijn toekomstdromen.

Maar eerst rust en self care.

Ik wil terug lachen vanuit mijn buik, genieten van kleine en grote momenten van Liefde en vooral heel trouw worden aan mezelf, mijn ziel.

En ik beloof jullie …. Ik zal jullie met heel mij hart verder inspireren dit ook te doen.

1000 x
Liefs,
Licht
en liefde.

Dr. Jutta Borms

About Back & White

Back & White - Health, Yoga and Beauty.